Vyhledat na webu

Zavřít
Zobrazit navigaci

Exkurze do Modré u Velehradu

středa 10. května 2023 18:00
Autor: Hana Hlávková
Přečteno: 539x

S žáky 7. ročníků jsme se vydali na exkurzi do Modré u Velehradu, která byla zaměřena historicky, na období Velké Moravy, a přírodopisně, na život v českých rybnících.

V Archeoskanzenu Modrá jsme se seznámili s životem našich předků na velkomoravském hradišti, prohlédli jsme si jejich obydlí (zemnice, polozemnice, srubové domy), zašli na chvilku na vyučování do místní školy, kde jsme probrali nové písmo - hlaholici, navštívili jsme obydlí místních řemeslníků a nezapomněli jsme nahlédnout i do knížecího paláce. Doprovod nám dělala místní drobotina - prasnice Lucka, krkavec Míša a několik koz či hus.

Za dalším zvířectvem jsme se pak vydali na Živou vodu, kde jsme probrali osazenstvo našich rybníků a řek. Řeč byla nejen o rybách, ale také o bobrech, vydrách, kormoránech, kachničkách a labutích. Pak už jsme se mohli vydat do skleněného tunelu pod vodu a obdivovat místní kapry, vyzy, sumce a další pěkné rybí exempláře. A abychom naši vycházku stylově zakončili, vydali jsme se pratuří stezkou za místní skupinou praturů, kterými se živili naši předci v dobách dávno minulých.

Celá fotogalerie ZDE.

Text: Mgr. Hana Hlávková

Foto: Mgr. Hana Hlávková, Mgr. Alice Tischlerová, Mgr. Hana Schwarzová a Mgr. Irena Kuchaříková

Video: Mgr. Hana Hlávková