Vyhledat na webu

Zavřít
Zobrazit navigaci

Jak se daří našim "dofákům"

21.06. 2023
Autor: Hana Hlávková
Přečteno: 508x

Již dříve jsme vás informovali, že v letošním školním roce se naše škola zapojila do mezinárodního programu mimoškolního vzdělávání DofE.

O co se jedná?

V anglosaských zemích tento program funguje už od roku 1956, kdy ho založila Jeho královská Výsost, princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel bývalé britské královny Alžběty II. Program byl vytvořen ve Velké Británii jako prostředek pro podporu seberozvoje mladých. V naší republice je méně známý, ale připojuje se k němu stále více školních i mimoškolních institucí.

Program je pro všechny ve věku od 14 do 24 let a spočívá v tom, že se pravidelně věnujete aktivitám ze tří oblastí, každé z nich 1 hodinu týdně. Oblasti DofE jsou pohyb, dovednost a dobrovolnictví.

Rádi bychom vám dnes představili našich 6 odvážných průkopníku DofE, naše první “dofáky”:

Magdalena Bláhová - Magdička se rozhodla pro zdokonalování své kondičky v pravidelném běhu, objevuje své skryté vlohy v oblasti kulinářství (připravuje zajímavá jídla pro celou rodinu) a jako většina našich “dofáků” se snaží dělat něco víc pro své okolí tím, že bude chodit na návštěvy do NP Podyjí a sbírat se svými parťačkami odpadky, které tam zanechali neukáznění turisté.

Julie Tarczynská - Julča po 13 týdnů zdokonalovala svoji postavu posilováním (prkno, dřepy, výpady), učila se kreslit lidskou postavu, hlavně anime postavičky a také čistila okolí svého bydliště i okolí školy.

Linda Mikulenčáková - Linda si vybrala stejné aktivity jako Julča, posilování, úklid svého okolí a malování lidské postavy. Linda se však učí kreslit spíše reálné postavy ze svého okolí, své kamarády a spolužáky. Jak se to holkám daří, si můžete prohlédnout na přiložených kresbách.

Monika Volfová - Monča si jako pohybovou aktivitu vybrala pravidelné procházky, učila se vařit nejrůznější sladké i slané dobroty a pomáhá v matematice slabším spolužákům a kamarádům.

Tamara Fabiánová - Tamča je velká tanečnice, ovládá už nejen základy standardních, ale i latinskoamerických tanců. Jde jí to báječně, baví ji to, jen by potřebovala nějakého stabilního tanečního partnera. V následujících týdnech se chystá na vaření svátečního jídla a úklid NP Podyjí, kde pracuje její maminka.

Tereza Vacušková - Terka je naše nejpilnější “dofačka”. Sice začala s drobným časovým zpožděním, ale už dokončuje svoji bronzovou úroveň a chystá se pokračovat na další vyšší level, stříbrnou. Věříme, že Terka to jednou dotáhne až na zlato. Zatím se učí hrát na kytaru, cvičí jógu a chodí pravidelně pomáhat do školní družiny.

Text: Mgr. Hana Hlávková 

Foto: Mgr. Hana Hlávková, dofáci