Vyhledat na webu

Zavřít
Zobrazit navigaci

Za Věstonickou venuší

23.10. 2023
Autor: Hana Hlávková
Přečteno: 427x

Na začátku října navštívili žáci všech šestých ročníků unikátní místo prodchnuté pravěkou historií – Pavlov.  

První skupina se vydala na nelehký výšlap až na jeden z vrcholů Pálavy, kterým je zřícenina hradu Děvičky. Po náročném výstupu následoval zasloužený odpočinek a hry. 

Druhá skupina mezitím navštívila jedinečné muzeum Archeopark Pavlov, kde měla připravený bohatý program. Žáci se seznámili s pravěkou historií Pavlovských vrchů, nejvýznamnějšími archeology a specialisty pavlovienu a v neposlední řadě s nálezem světového významu – Věstonickou venuší. A právě tato keramická soška se stala tématem dalších naučných aktivit našich žáků v muzeu. Malí badatelé také shromažďovali informace o dalších paleolitických plastikách Evropy i Sibiře, určovali jejich stáří, hledali významná naleziště a zjišťovali různé zajímavosti. Na závěr si vytvořili vlastní sošky venuší, inspirovaných onou slavnou z Věstonic, a podrobili své znalosti nelehkému kvízu.  

Poté se obě skupiny vystřídaly a na závěr byl čas i na nějaký ten suvenýr z tohoto výjimečného muzea, které nejen že se nachází přímo na místě pravěkých nálezů, ale získal také mnohá ocenění, včetně České ceny za architekturu. 

Text: Mgr. Michaela Filipová

Foto: Mgr. Michaela Filipová a Mgr. Hana Hlávková

Celá fotogalerie ZDE.