Vyhledat na webu

Zavřít
Zobrazit navigaci

Mimoni na lyžích, lyžařský kurz žáků 3.B, 4.A a 4.B

18.02. 2024
Autor: Hana Hlávková
Přečteno: 361x

...radost z pohybu, slušně vychovaní lidé, každodenní úsměv, veselá mysl a dobrá nálada - úspěch byl zaručen... to vše provázelo žáky 3. B, 4. A a 4. B na lyžařském výcviku v Čenkovicích od 12. do 15. února. 

Žáci absolvovali 5 výukových lekcí lyžování pod vedením odborně vyškolených instruktorů z Vodáckého oddílu Neptun Znojmo. Přístup instruktorů byl empatický, kamarádský a velmi profesionální vzhledem k tomu, že jsou součástí asociace lyžování a používají nejmodernější metodiku a techniku výuky lyžování. Žáci byli podrobně seznámeni se zásadami bezpečného pohybu na sjezdových tratích („Bílý kodex“) a zásadami výcviku v družstvu. 

Učili se prostorovou orientaci, schopnost odhadnout rychlost i vzdálenost, manipulaci s lyžařskou výzbrojí, připínání a odepínání lyží, nasazování holí. Nacvičovali sjezdové postoje, obraty, výstupy, odšlapování, bruslení, brzdění, zastavování i jízdu na vleku. I přes ztížené přírodní podmínky zvládli úplní začátečníci jízdu v obloucích, pokročilí lyžaři prohloubili již naučené dovednosti a nacvičili prvky nové, ke kterým patří mimo jiné bezpečná jízda v obtížném terénu.  

Děti byly z každého dne nadšené a jejich lyžařské dovednosti se znatelně posunuly na vyšší úroveň, takže každý bez problémů zvládl závěrečnou dovednostní jízdu.  

Večery byly tráveny tematicky. Pro letošní rok jsme zvolili Mimoně. Během interaktivní pohybové hry se děti přeměnily na Mimoně. Procházely kanálem i labyrintem chodeb, který hlídali strážci, ve spolupráci s vesmírnou agenturou BanaNasa pomáhaly sestavit raketu, kterou se jim podařilo v závěru odpálit. Nechybělo ani oblíbené zpívání u kytar dokonce s vlastní hymnou. 

Poslední večer proběhlo zhodnocení kurzu a byly předány diplomy, pamětní mimoňské mince, drobné odměny z Excalibur City i medaile vyrobené tatínkem Emmičky - Pavlem Dufkem.  

Díky patří nejen rodičům, kteří dětem tento zážitek finančně umožnili, ale také instruktorům z Vodáckého oddílu Neptun Znojmo pod vedením Davida Grose.  

Video: zpracoval žák 3. B Jaromír Jiral 

Text: Mgr. Kosourová a Mgr. Palášková