Vyhledat na webu

Zavřít
Zobrazit navigaci

Slavnostní předání certifikátů DofE

03.03. 2024
Autor: Hana Hlávková
Přečteno: 313x

V Brně byl předán absolventům při dvou slavnostních ceremoniích historicky největší počet Cen vévody z Edinburghu v jeden den.

15. února se v prostorách sálu Zastupitelstva města Brna na Nové radnici uskutečnilo slavnostní předávání bronzových a stříbrných certifikátů Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE). 

Cenu obdrželo 216 studentů ze 30 spolupracujících vzdělávacích institucí v kraji. 

Naše škola se předávání účastnila jako jediná základní škola z celé jižní Moravy, pro svůj bronzový certifikát si přišli 4 žáci naší školy: Tereza Vacušková, Monika Volfová, Tamara Fabiánová a Julia Gialinh Tarczyńska. První dvě jmenované pokračují v projektu na stříbrné úrovni.

V České republice program inspiruje mladé lidi ve věku od 14 do 24 let již od roku 1995, v roce 2023 se do něj zapojilo nově 5300 studentů. Každý účastník si volí dovednost, sportovní aktivitu a dobrovolnickou pomoc dle svého zájmu, a těm se pak věnuje po dobu, která je spojena s absolvováním bronzové, stříbrné a zlaté úrovně. Po splnění programu následuje ještě týmová expedice.

Program Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu založil princ Philip, vévoda z Edinburghu, v roce 1956 jako podporu seberozvoje chlapců a dívek bez ohledu na jejich zázemí, fyzické schopnosti či dovednosti. V roce 1988 byla založena mezinárodní asociace, která podporuje fungování mimo Velkou Británii.

Akci spoluorganizoval Magistrát města Brna. Radní pro oblast školství Irena Matonohová uvedla: "Jsem velmi potěšena, že máme v Brně a celém Jihomoravském kraji tak šikovné a aktivní žáky a studenty, kteří se ve svém volném čase věnují dobrovolnické práci a jsou schopni a ochotni na sobě pracovat a dále se rozvíjet."